Tijdens de statenvergadering van 28 juni werd de jaarrekening van 2022 besproken. In deze blog lees je de bijdrage van onze fractievoorzitter Henriëtte Rikkoert.
Voor ons ligt een jaarrekening met een overzicht van de behaalde resultaten. Een opbrengst waar we als ChristenUnie trots op zijn. Als kleinste partij in de coalitie hebben we hier een wezenlijke bijdrage aan geleverd. De rol van onze gedeputeerde is in deze niet weg te denken en daar willen wij hem graag hartelijk voor bedanken. Ik zoom in op een aantal belangrijke punten. De gezonde leefomgeving is bij elk vraagstuk een leidend principe geworden.
De ChristenUnie wil dat het college van Gedeputeerde Staten in gesprek gaat met gemeenten, om een alternatief te bedenken voor doorgaand landbouwverkeer in de bebouwde kom. Veel provinciale wegen zijn ongeschikt voor landbouwverkeer. Daarom moeten landbouwvoertuigen op zoek naar alternatieve routes. Deze lopen soms dwars door dorpen en over wegen die absoluut niet geschikt zijn voor de grote landbouwvoertuigen. Dat geldt zeker als wegen zijn ingericht als 30 km/u-wegen. Onder andere in de dorpen Cothen en Werkhoven is dit het geval. Landbouwverkeer rijdt dwars door deze dorpen met opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg.
Tijdens de statenvergadering van 28 juni houdt Simone Kennedy haar maidenspeech. Ze doet dat bij het agendapunt over de Meerpartijenovereenkomst Zero Emissie-Bussen. Ze vertelt ook over haar eigen achtergrond, zoals gebruikelijk in een maidenspeech.
Hoe zijn de ontwikkelingen rond Schiphol? Blijft Schiphol groeien of gaat Schiphol krimpen? Is de vierde aanvliegroute naar Schiphol, die boven Provincie Utrecht langsgaat, gunstig of ongunstig voor het milieu? Tijdens de statenvergadering van 31 mei hebben we weer gediscussieerd over de vierde aanvliegroute. Er werd namelijk een breedgedragen motie ingediend die kritisch is over de aanvliegroute, en het college op pad zou sturen om dit samen met gemeentes over te brengen aan Den Haag. Wij stemden voor de motie, maar wel met de kanttekening dat het een beetje een "not-in-my-backyard"-motie is.
Op Tweede Pinksterdag kwamen de informateurs, die op zoek waren naar mogelijke coalities in de provincie, met hun eindrapportage. Hun conclusie: de partijen GroenLinks, VVD, PvdA, CDA en D66 moeten gaan proberen tot een akkoord te komen.
Dat betekent dat de huidige coalitie onze partij aan de kant zet en de VVD in de arm slaat. Voor ons is dit een teleurstellende conclusie.
Het Rijk heeft de Provincie verplicht om voor 1 juli een Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) in te dienen. In dit programma moet onze visie op een toekomstbestendige ontwikkeling van natuur, water, klimaat en landbouw in het landelijk gebied beschreven worden.
Daarbij zijn allemaal belanghebbenden, zoals gemeenten, waterschappen, landbouw- en natuurorganisaties en bewoners. Maar omdat de deadline van dit programma al op 1 juli is, komt de participatie van deze belanghebbenden in het geding.
Vorige week is Siewerd de Jong beëdigd als commissielid. Daarmee is onze fractie weer compleet! Siewerd de Jong is in het dagelijks leven persvoorlichter bij gemeente Zeist, en was eerder landelijk voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.
Afgelopen maandagavond kwam verkenner Anne Lize van der Stoel met haar advies over het vervolg van de formatie in onze provincie. Na een lang debat was het resultaat wat ons betreft teleurstellend. In de volgende fase zal BBB niet aan tafel zitten en dat is toch niet wat wij graag hadden gezien op basis van de verkiezingsuitslag. Lees er alles over in dit blog.
Vanochtend is Harry Wolting beëdigd als commissielid! Onze vertegenwoordiger uit Vijfheerenlanden mag daarmee vanaf vandaag het woord voeren in de commissievergaderingen van de Provincie.
Op 6 april spraken we met alle partijen over het advies van verkenner Danny de Vries. Ik schreef daar in het vorige blog al over. Toen bleek dat het advies van de verkenner op verzet stuitte. We spraken af dat BBB en GroenLinks samen met een procesvoorstel zouden komen. Tot onze verbazing lag er na het paasweekend een voorstel van alleen BBB. Op 12 april hadden we daarover weer een debat met Provinciale Staten.
Vlak voor het paasweekend, op donderdag 6 april, kwam verkenner Danny de Vries met zijn advies over hoe nu verder na de verkiezingen. In een paar weken tijd voerde hij 24 gesprekken. Helaas leverde dat geen duidelijke coalitie op zonder beperkingen. Toch kwam hij met een advies. Lees hier meer over mijn reactie namens de ChristenUnie.
Vanavond zijn Henriëtte Rikkoert, Arne Schaddelee en Simone Kennedy geïnstalleerd als statenlid. Zij vormen de komende tijd de ChristenUnie-fractie in de Provinciale Staten in Utrecht.
Op dinsdag 28 september nam de Provinciale Staten afscheid van vertrekkende statenleden. In onze fractie zijn dat Nelly de Haan, Hans de Harder en Harry Wolting. Nelly en Hans nemen ook afscheid van de fractie, Harry blijft commissielid.
Vandaag, 17 maart, werd dan toch echt de voorlopige uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen in onze provincie bekend. Duidelijk is dat BBB de grootste is geworden in Utrecht, met GroenLinks daar vlak achter. Het was voor ons lang spannend wat het resultaat in zetels zou worden. Ondertussen is duidelijk dat we met drie mensen in Provinciale Staten de stem van ruim 35.000 inwoners mogen laten horen.
Twee teams van ChristenUnie-kandidaten zijn de strijd aangegaan om te bepalen welk team het snelst met het openbaar vervoer in Odijk kan aankomen. Het evenement, dat plaatsvond op zaterdag 4 maart 2023, is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van openbaar vervoer en duurzame mobiliteit.