Deze blog is geschreven naar aanleiding van de stelling: “De provinciale wegenbelasting moet worden verlaagd, ook al moet de provincie daardoor bezuinigen”. De ChristenUnie is het niet eens met deze stelling.
Deze blog is geschreven naar aanleiding van de stelling: “De provincie moet meer ruimte maken voor fietsers, ook als auto's dan minder goed kunnen doorrijden”. De ChristenUnie is het eens met deze stelling.
De provincie ondersteunt het bedrijfsleven en de toeristische sector om meer toeristen naar de provincie Utrecht te halen. We accepteren echter niet dat dit meer overlast geeft, daarom zet de provincie alles op alles om de overlast te voorkomen of terug te dringen.
Krijgen inwoners van Utrecht last van een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol? De rijksoverheid is bezig om het luchtruim boven Nederland opnieuw in te delen. De beslissing daarover valt pas volgend jaar, maar sommige bewonersgroepen zijn nu al volop bezig met actievoeren. En we krijgen als statenfractie van alle kanten vragen op ons afgevuurd.
Wil je eens een kijkje nemen op het Utrechtse provinciehuis? Wil je een keer van dichtbij meemaken hoe Provinciale Staten debatteren over allerlei actuele zaken die spelen in Utrecht? Wil je weten hoe een Statenlid invloed uitoefent op het beleid? Meld je dan aan als gast van de Staten!
Na jaren ontwerpen en onderzoeken is er eindelijk een besluit genomen over de N201, de weg van Hilversum via o.a. Vinkeveen en Mijdrecht naar Uithoorn en verder.
Deze week kregen we over twee verbindingen in de provincie goed nieuws: de Rijnbrug en het Pontje bij Nieuwer ter Aa.
Deze Statenperiode heeft de ChristenUnie niet onder stoelen of banken gestoken dat de vriendschapsband tussen de provincie Utrecht en de bestuurders van de provincie Guandong wat ons betreft zo snel als mogelijk beëindigd moest worden.
Ook de Utrechtse Staten maken zich druk over de opkoop van agrarische stikstofrechten door de Rijksoverheid voor onder andere wegenaanleg, woningbouw en door aan de Rijksoverheid gelieerde bedrijven zoals Schiphol.
Drie jaar geleden sprak de ChristenUnie over een glunderbegroting. De ambities in 2019 waren groot en de noodzaak was glashelder. Als we keken naar de toestand van de aarde, was het schrikken. Er was inzet nodig op een gezonde leefomgeving, meer oog voor ruimtelijke kwaliteit en welzijn in plaats van welvaart als uitgangspunt. Dit vroeg om een verandering in het denken – een ware transitie. Het gaat over de manier hóe we ons leven leiden. De voedseltransitie, energietransitie, mobiliteitstransitie en woontransitie werden in gang gezet.
Vandaag namen we in de staten afscheid van Arjan Koerts. Hij heeft besloten te stoppen met het statenlidmaatschap, om de prioriteit te geven aan zijn gezin.
Henriëtte Rikkoert (31) is verkozen als lijsttrekker voor de ChristenUnie bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Dat gebeurde tijdens de ledenvergadering op 31 oktober 2022. Tijdens de ALV werd de kieslijst vastgesteld en is het verkiezingsprogramma besproken.
Een aantal maanden geleden had ik een gesprek met de commissie die een concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart 2023 opstelde. Tijdens dat gesprek heb ik met volle overtuiging uitgesproken dat ik graag nog een tweede termijn in Provinciale Staten van Utrecht zou vervullen.
Vanwege vermoeidheidsklachten legt Arne tijdelijk zijn werk bij de provincie neer. Hij wil zich volledig kunnen richten op herstel.
Met deze woorden opende ik mijn bijdrage over het statenvoorstel ‘Tussenbalans Regionale Energie Strategieën’. Uit die tussenbalans blijkt dat we in onze provincie niet op koers zijn om onze doelen te halen voor duurzame energie. Ook blijkt daaruit dat er te veel wordt ingezet op zonne-energie en te weinig op windenergie. En dus vinden we dat het tempo omhoog moet en de provincie (als het echt nodig is) zelf locaties kan gaan aanwijzen voor windenergie.