Berichten geschreven door Hans de Harder

 1. CO2 elektriciteit centrale elektriciteitscentrale.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 20 januari 2023

  Provincie gaat klimaatschade beter berekenen

  Vorige week nam de Provincie een belangrijk besluit. We hebben besloten om een eerlijke CO2-prijs te gaan berekenen bij onze projecten. Maar wat houdt dat nou precies in?

  Lees meer over "Provincie gaat klimaatschade beter berekenen"
 2. Statenzaal.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 29 oktober 2022

  Met pijn in het hart

  Een aantal maanden geleden had ik een gesprek met de commissie die een concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart 2023 opstelde. Tijdens dat gesprek heb ik met volle overtuiging uitgesproken dat ik graag nog een tweede termijn in Provinciale Staten van Utrecht zou vervullen.

  Lees meer over "Met pijn in het hart"
 3. windmolen hans uit IMG_3376.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 28 september 2022

  Met frisse tegenzin

  Met deze woorden opende ik mijn bijdrage over het statenvoorstel ‘Tussenbalans Regionale Energie Strategieën’. Uit die tussenbalans blijkt dat we in onze provincie niet op koers zijn om onze doelen te halen voor duurzame energie. Ook blijkt daaruit dat er te veel wordt ingezet op zonne-energie en te weinig op windenergie. En dus vinden we dat het tempo omhoog moet en de provincie (als het echt nodig is) zelf locaties kan gaan aanwijzen voor windenergie.

  Lees meer over "Met frisse tegenzin"
 4. foto001.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 1 juli 2022

  Stikstof - op zoek naar Perspectief

  Op 29 juni hadden we extra debat over de brieven van twee ministers en de ‘Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied’. Anders gezegd: we hadden het over stikstof. Het was natuurlijk een beladen debat, want de emoties lopen hoog op in het land.

  Lees meer over "Stikstof - op zoek naar Perspectief"
 5. IMG_4286.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 18 juni 2022

  Stikstof: kanttekeningen bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied

  Terwijl ik dit zit te tikken denk ik terug aan ruim een week geleden. Een onrustig gevoel in mijn lichaam omdat er iets aan zat te komen. Twee brieven van twee ministers over ‘het landelijk gebied’ en een startnotitie voor een nationaal programma. En met die onrust in mijn lijf dacht ik ook aan de boerengezinnen. Als ik hier al onrustig van werd, hoe was het dan voor hen? Het artikel uit NRC in de week daarvoor maakte al duidelijk dat er grote veranderingen aan zaten te komen. Lastig om in te schatten hoe het echt zou zijn aan die duizenden keukentafels.

  Ondertussen zijn we een week verder. De onrust is er niet minder om geworden. We weten nu zeker dat de opdracht van minister Van der Wal enorm is. Ook in de provincie Utrecht. Sterker nog: juist in de provincie Utrecht. Dat kwam als een enorme  en onaangename verrassing. De verbazing​ is ondertussen wel echt weg en het is hoog tijd voor een reflectie.

  Lees meer over "Stikstof: kanttekeningen bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied"
 6. 220321 1b grutto lowres DSCN9992.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 27 mei 2022

  Grutto's in Eemland

  Het gaat slecht met de grutto’s en met alle andere weidevogels in Nederland, maar niet in de polders bij Bunschoten. In het gebied Eemland neemt het aantal grutto’s toe. En dat gaat niet vanzelf…

  Lees meer over "Grutto's in Eemland"
 7. 5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 25 maart 2022

  Stikstof is niet alleen een probleem van de landbouw

  Tijdens de statenvergadering van woensdag 23 maart 2022 hadden we weer een debat over stikstof in Provinciale Staten. We hadden het over de manier waarop we in de provincie Utrecht gaan werken aan een betere bescherming van de natuur. Deze werkwijze is vastgelegd in het ‘Handelingskader gebiedsgerichte aanpak’. Namens de ChristenUnie kon ik heel blij zijn met de manier waarop onze provincie dat doet. Op één punt wilden we nog verbetering: we moeten niet alleen kijken naar de landbouw. We dienden daarvoor een motie in die werd aangenomen!

  Lees meer over "Stikstof is niet alleen een probleem van de landbouw"
 8. stal linschoten DSC_0986.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 24 maart 2022

  Werkbezoek - Juridische dwangbuis

  De problemen rond stikstof houden ons nog elke week bezig. Daarbij staat de bescherming van de natuur centraal, maar daarbij moeten we ook oog hebben en houden voor de menselijke verhalen daarachter. Op maandag 21 maart 2022 gingen Kees de Heer en ik daarom op werkbezoek bij een boer in Linschoten. De situatie op dit bedrijf liet zien dat we juridisch volledig klem zitten.

  Lees meer over "Werkbezoek - Juridische dwangbuis"
 9. vic uitsnede lowres DSC_0899.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 28 februari 2022

  Soms kan politiek makkelijk zijn…

  Soms is politiek veel lezen, veel praten, overleggen en debatteren en dan na een maximale inspanning de conclusie trekken dat het net niet gelukt is om jouw punt binnen te halen. Maar soms is een simpele vraag aan de gedeputeerde genoeg om een belangrijke verandering voor elkaar te krijgen. Zo’n moment had ik bij een belangrijk stuk over bodemdaling!

  Lees meer over "Soms kan politiek makkelijk zijn…"
 10. vdgroep uitsnede lowres DSC_0725.jpg
  5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
  Door Hans de Harder op 16 februari 2022

  Uitspraak over biogascentrale Bunschoten

  Er is een uitspraak over de biogascentrale van Van de Groep in Bunschoten. De provincie Utrecht is in het gelijk gesteld. 

  Lees meer over "Uitspraak over biogascentrale Bunschoten"