Op zaterdag 25 februari was een deel van onze fractie in Soest. Na een noodkreet van Wandelnet én een oproep van Vrienden van de Soester Eng gingen we daar op werkbezoek. We hadden ook de collega's van D66 uitgenodigd.
Op zaterdag 25 februari was de provinciale fractie van de ChristenUnie op werkbezoek in Linschoten. Daar bezochten wij het prachtige oude centrum. Ook werden we bijgepraat over waarom het belangrijk is om de goede woningen te bouwen!
Onlangs verscheen er een rapport van de rekenkamer over landbouw en voedselstrategie. Lees hier de bijdrage van Nelly de Haan tijdens het debat daarover.
In 2021 kwam de gemeente Utrecht met het boek 'Slavernij en de stad Utrecht'. Uit het onderzoek voor dit boek bleek dat vooral ook de (voorgangers van) Provinciale Staten in Utrecht daarin een rol hadden gespeeld. In dat kader gingen we op bezoek bij de tentoonstelling 'Kerk en slavernij' in Het Hernhutter Huis te Zeist.
Op 18 februari fietste een grote groep CrhistenUnie leden van Amersfoort naar Bunschoten en weer terug. Het was een tocht door weer en wind met heel veel nuttige informatie over het bouwen van de goede woningen, weidevogels, waterveiligheid, behoud van Spakenburgse botters en nog veel meer...
Onze gedeputeerde Arne Schaddelee presenteerde op 1 februari een alternatief voor de omstreden verbreding van de A27, die ten koste zou gaan van bosgebied in Amelisweerd. Hoewel alle betrokken lokale overheden al een tijd tegen deze verbreding waren, leek het Rijk nog niet van de plannen af te stappen.
Vorige week nam de Provincie een belangrijk besluit. We hebben besloten om een eerlijke CO2-prijs te gaan berekenen bij onze projecten. Maar wat houdt dat nou precies in?
Op donderdag 2 februari a.s. wordt in het Bonifatiushuis de achtste Egbert Schuurmanlezing gehouden. Prof. dr. ir. Jan van der Stoep zal deze verzorgen. Centraal staat daarbij het begrip rentmeesterschap. Dat begrip stond ook centraal in zijn oratie bij de aanvaarding van het hoogleraarschap in Wageningen op 24 november 2022.
Onze gedeputeerde Arne Schaddelee begint deze week weer gedeeltelijk met zijn werk! Hij begint in eerste instantie met de portefeuille mobiliteit.
De rijksoverheid beslist over de bouw van nieuwe kerncentrales. Die keuze wordt niet gemaakt in de provinciale politiek, dus ook niet in de provincie Utrecht. Maar als we op provinciaal niveau overleggen over de energietransitie, dan pleiten enkele partijen steevast voor kernenergie. Daarom bevat de Utrechtse Kieswijzer toch een stelling over dit onderwerp: “In de provincie Utrecht mag een kerncentrale komen.”
De wolf maakt de tongen los. De één is fel tegen de komst van de wolf, de ander is groot voorstander. We zijn het overduidelijk niet met elkaar eens. Ook op het Utrechtse provinciehuis kijken we er verschillend tegen aan. Binnenkort bekijken we met alle statenfracties een nieuwe film over de wolf…
Ons verkiezingsprogramma is al af, maar nog steeds krijgen we manifesten en notities met allerlei aandachtspunten die belangengroepen graag in ons verkiezingsprogramma terugzien. Het Watersportverbond bijvoorbeeld pleit voor een groen-blauwe aanpak: “Nederland werkt aan het verbinden van natuur en ecologische hoofdstructuren. Door actief bij elke ontwikkeling groen-blauw te denken worden meer beleidsdoelen tegelijk bereikt…
Deze blog is geschreven naar aanleiding van de stelling: “De provinciale wegenbelasting moet worden verlaagd, ook al moet de provincie daardoor bezuinigen”. De ChristenUnie is het niet eens met deze stelling.
Deze blog is geschreven naar aanleiding van de stelling: “De provincie moet meer ruimte maken voor fietsers, ook als auto's dan minder goed kunnen doorrijden”. De ChristenUnie is het eens met deze stelling.
De provincie ondersteunt het bedrijfsleven en de toeristische sector om meer toeristen naar de provincie Utrecht te halen. We accepteren echter niet dat dit meer overlast geeft, daarom zet de provincie alles op alles om de overlast te voorkomen of terug te dringen.