Onze statenfractie heeft op 6 oktober 2021 een werkbezoek georganiseerd in het natuurgebied Bornia bij Driebergen. We hebben de medewerkers van Het Utrechts Landschap gevraagd of ze ons buitenshuis de gevolgen van de toegenomen stikstofneerslag wilden laten zien. Wat zijn de gevolgen van de stikstofovermaat op de bodem, op de vegetatie en op de dierenwereld?
We weten nu vrijwel alles van de rode Amerikaanse rivierkreeft en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Want het waterschap Amstel Gooi en Vecht en Staatsbosbeheer hadden ons uitgenodigd voor een werkbezoek aan de Maarsseveense plassen, met een demonstratie over het wegvangen van de uitheemse rivierkreeften. De inheemse Europese rivierkreeft is bijna uit ons land verdwenen en is helaas vervangen door enkele Amerikaanse soorten die hier eigenlijk niet thuishoren.
In de Statenvergadering van 22 september 2021 was er brede steun voor het plan om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte. Als er behoefte is aan nieuwe bedrijfsruimte, moet deze ruimte vooral worden gevonden op de bestaande terreinen die daarvoor beschikbaar zijn. Ook moeten bedrijventerreinen ‘groener’ worden. Dit draagt bij aan meerdere doelen zoals klimaatadaptatie, leefbaarheid en het tegengaan van ondermijnende activiteiten.
We kregen op 17 september 2021 op de Amerongse berg een ‘lesje’ bosbeheer. Want de provincie Utrecht is volop bezig met het opstellen van een bossenstrategie.
Tijdens de statenvergadering van woensdag 7 juli 2021 hielden alle fractievoorzitters hun Algemene Beschouwingen, dat gebeurde tijdens het debat over de Kadernota 2022, die kaders stelt voor de Begroting 2022.
De agenda van de laatste statenvergadering was zo vol, dat deze vergadering over twee dagen was verspreid. In de PS van 30-6-2021 zijn onder andere de Regionale Energie Strategieën (RES-en) van de regio’s Foodvalley en Amersfoort vastgesteld. Ik heb namens onze fractie deze RES-en van harte gesteund. De ChristenUnie ziet dit als een hoopvolle tussenstap in de aanpak van klimaatverandering.
Op 29 januari 2020 stelden we in de provincie het ‘Programmaplan energietransitie’ vast. In dat plan staat alles beschreven wat de provincie de komende jaren doet om als samenleving over te gaan op duurzame energie. Dat plan stond vol van acties, maar op één punt schoot het wat ons betreft tekort, namelijk de acties van de provincie zelf. Ik schreef daarom het amendement: De provincie als goed energievoorbeeld. Dat amendement werd aangenomen, zodat een aantal concrete doelen voor de provincie zelf onderdeel werden van het programmaplan.
De Nedereindse plas haalt af en toe de provinciale agenda. Want we wilden daar een multifuctioneel recreatieterrein van maken, maar een enorme bodemvervuiling dwarsboomt alle plannen… Het is wel heel zuur dat illegale vuilstorten maar liefst vijftig jaar later verhinderen dat de Nedereindse plas uitgroeit tot ‘een multifunctioneel recreatieterrein in een sterk verstedelijkt gebied’.
In de Statenvergadering van 2 juni 2021 was de ChristenUnie mede-indiener van een motie van GroenLinks, PvdA en anderen, waarin de Staten zich uitspreken tegen verbreding van ‘de bak’ in de A27 bij Amelisweerd. De motie kreeg brede steun en haalde een meerderheid.
Tijdens de statenvergadering van 2 juni 2021 voerde Arjan Koerts het woord over vier economische onderwerpen. Zijn maiden-speech ging over de Human Capital Agenda, over het arbeidsmarktbeleid van de provincie Utrecht.
De provincie Utrecht komt dit najaar met haar visie op varend erfgoed. Dat bleek vandaag tijdens de commissiebespreking van het nieuwe provinciale museumbeleid.
De ChristenUnie vindt dat ambitieuze doelstellingen voor duurzame energie ook vragen om ambitie van de provincie Utrecht zelf. Het stond zelfs in ons provinciale verkiezingsprogramma, met als doelen: het provinciale vastgoed energieneutraal in 2035 en de hele organisatie energieneutraal in 2040.
De Provincie Utrecht heeft tijdens de statenvergadering van 14 april 2021 een Voedselagenda vastgesteld… dat gebeurde vooral op aandrang van onze statenfractie…
Tijdens de statenvergadering van 14 april 2021 stelde onze fractie een serie vragen over drugsgebruik dat tot verkeersveligheid leidt.
Op 26 maart 2021 oordeelde de rechtbank Midden Nederland dat de provincie Utrecht de vergunningen van de biogascentrale in Bunschoten mag intrekken. Ook mag de provincie de aangevraagde vergunning voor het afvalwater weigeren. De basis hiervoor is een advies van het landelijk bureau BIBOB. Praktisch betekent dat dat de centrale de activiteiten moet stoppen.