Op 2 februari 2022 bezocht ik het bedrijf BestWatt om verder te praten over kleine windmolens. Dit bedrijf is heel actief in het energieneutraal maken van boerenbedrijven. Samen met de fracties van de SGP, VVD en D66 werden we met open armen ontvangen, net over onze provinciegrens in een gloednieuw pand in Barneveld.
Op 26 januari 2022 bespraken we in de commissie een statenbrief over stank in Utrecht. Die werd en wordt veroorzaakt door de rioolwaterzuivering (RWZI) in de wijk Overvecht. Er is het afgelopen jaar veel tijd en geld gestopt in het verminderen van de overlast. In de statenbrief staat hoe dat is gelopen en dat het aantal klachten een stuk minder is geworden. Een positief bericht dus.
We krijgen het verdrietige bericht dat oud-partijleider Gert Schutte op 25 januari 2022 na een kort ziekbed is overleden. Hij was van 1974-1978 statenlid in de provincie Utrecht.
Op woensdag 12 januari 2022 debatteerde Provinciale Staten naar aanleiding van het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer (RRK) over de Vernieuwde Regionale Tramlijn. Aanleiding voor het rapport was de vertraging rond dit project waardoor de tram lange tijd niet reed.
Provinciale Staten stuurt op initiatief van ChristenUnie een brandbrief naar Mark Rutte: ‘Bied perspectief aan ondernemers in de ‘niet – essentiële sector’.
Het provinciale OV gaat door diepe dalen. Een basisaanbod moest in stand blijven, terwijl het aantal reizigers soms daalde met ruim 70 procent. Dit zorgde voor enorme financiële uitdagingen. De provincie Utrecht koos er als enige provincie voor om in 2022 niet verder te snijden. Een gewaagde keuze?
Dertig regio’s zijn bezig met het opstellen van Regionale Energiestrategieën (RES-en), drie daarvan liggen in de provincie Utrecht. Alle regio’s zijn nu op zoek naar ruimte om grootschalig energie op te wekken via zonnepanelen en windturbines. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht of we met de RES-en de gestelde doelen gaan halen. Kort door de bocht is het antwoord: ja, maar dat is niet zonder zorgen.
De Tweede Kamer heeft een nieuw coalitieakkoord en de ChristenUnie neemt hier haar verantwoordelijkheid. Het is een hoopvol akkoord, met ook een aantal mooie kansen voor Utrecht. Nu komt het aan op een goede, daadkrachtige en rechtvaardige uitvoering van de gestelde ambities!
De fractie van de ChristenUnie heeft kennisgenomen van het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer over het project VRT. Er is een gedegen onderzoek uitgevoerd. De bevindingen over de gemaakte fouten zijn helder, stevig en zorgelijk. De uitkomsten van het onderzoek nemen we daarom zeer serieus.
Op initiatief van onze fractie gingen we met een aantal statenleden op werkbezoek in Zegveld. We werden met open armen ontvangen door de familie Spruit om het te hebben over de kleine windmolen die daar nu ruim een jaar draait…
Onze fractie pleit voor meer provinciale aandacht voor het mediabeleid. Want onze democratie heeft onafhankelijke, betrouwbare, toegankelijke en veelzijdige informatie nodig. Betrouwbaar en onpartijdig nieuws ondersteunt discussie en debat, bedient een breed publiek en helpt inwoners in beeldvorming en meningsvorming. Daarom is de ChristenUnie van mening dat mediabeleid op de provincie agenda thuishoort…
“Voorzitter, even terugkijkend naar mijn schooltijd… Ik heb op een lagere school en een middelbare school gezeten waar de rijkdom van de Gouden eeuw, met de VOC en de WIC, breed uit werd gemeten en met vaderlandse trots werd geëtaleerd… maar de achterkant van deze geschiedenis werd bewust of onbewust verzwegen…" Zo begonnen wij onze bijdrage over het Utrechtse slavernijverleden....
De statenfractie van de ChristenUnie is blij dat de provincie Utrecht lef toont en vasthoudt aan haar ambities. Volle inzet op gezonde leefomgeving, voldoende natuur, meer woningen en betere bereikbaarheid. De provincie bekijkt per gebied wat nodig is, zodat zowel steden als dorpen profiteren. Op woensdag 10 november debatteerden de Utrechtse staten over de Programmabegroting 2022.
Onze statenfractie heeft op 6 oktober 2021 een werkbezoek georganiseerd in het natuurgebied Bornia bij Driebergen. We hebben de medewerkers van Het Utrechts Landschap gevraagd of ze ons buitenshuis de gevolgen van de toegenomen stikstofneerslag wilden laten zien. Wat zijn de gevolgen van de stikstofovermaat op de bodem, op de vegetatie en op de dierenwereld?
We weten nu vrijwel alles van de rode Amerikaanse rivierkreeft en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Want het waterschap Amstel Gooi en Vecht en Staatsbosbeheer hadden ons uitgenodigd voor een werkbezoek aan de Maarsseveense plassen, met een demonstratie over het wegvangen van de uitheemse rivierkreeften. De inheemse Europese rivierkreeft is bijna uit ons land verdwenen en is helaas vervangen door enkele Amerikaanse soorten die hier eigenlijk niet thuishoren.