ChristenUnie statenlid Jeroen van Oort verhuist eind april naar Deventer en zal daarom halverwege april zijn taken voor de Provinciale Staten Utrecht neerleggen. Sinds 20 maart 2019 is Jeroen actief voor de provinciale fractie en hij heeft met zijn expertise en scherpe blik een waardevolle bijdrage geleverd aan het werk in onze mooie provincie.
Kerncentrales, aardwarmte, zonneparken, windmolens, isolatie en elektrische auto’s, alles kwam aan bod tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Utrechtse ChristenUnie over ‘energie en klimaat’. Hans de Harder geeft antwoord op zestien vragen.
De Vuelta zou eind augustus starten in Utrecht, maar corona gooide roet in het eten. Gaan we nu proberen de wielerronde in 2022 naar Utrecht te halen? Deze vraag stond op agenda van de PS-vergadering van 27 januari 2021. Lees hier de bijdrage van Nelly de Haan aan het Vuelta-debat.
De provincie Utrecht is volop bezig met de botters van Spakenburg, zo bleek vandaag tijdens de Rondvraag in de statencommissie die zich buigt over cultureel erfgoed.
De rijksoverheid heeft haar Voorkeursbeslissing voor de Luchtruimherziening gelanceerd. Op het eerste gezicht gaat deze herziening veel milieuwinst opleveren, maar voor de zekerheid hebben we ons college gevraagd of onze eerste indruk klopt.
Provinciale Staten hebben in de vergadering van 9 december 2020 een positief besluit genomen over het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Spooronderdoorgang Maarsbergen. Dit is een is belangrijke vervolgstap op weg naar de start van de werkzaamheden.
Tijdens de statenvergadering van woensdag 18 november 2020 debatteerden Provinciale Staten eindelijk over de vriendschapsrelatie met de Chinese provincie Guangdong. Eindelijk, want door de COVID19-maatregelen is het debat lang uitgesteld…
Statenfracties kunnen een uitspraak doen over een actueel onderwerp, ook als dat niet is geagendeerd voor de reguliere Statenvergadering. Zij kunnen daarvoor uiterlijk 48 uur voor aanvang van die vergadering een motie indienen, een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’. Na indiening daarvan en na een eerste reactie van GS krijgen alle fracties de gelegenheid om kort het woord te voeren over de ingediende motie. Met regelmaat vormen moties vreemd een prima gelegenheid om op inhoud een helder ChristenUnie-geluid te laten horen… en die kansen laten we niet onbenut…
De provincie Utrecht heeft sinds 1995 een vriendschapsband met de Chinese provincie Guangdong. De Utrechtse gedeputeerde economie gaat regelmatig voor een handelsmissie naar Guangdong, waarbij hij de mensenrechten ter sprake brengt. Is dat voldoende? De Utrechtse staten debatteren op woensdag 18 november 2020 over deze vriendschapsband. Met het oog daarop publiceren we onze inbreng in de eerste termijn.
Tijdens de statenvergadering van 11 november 2020 hadden we een lang debat over de begroting voor 2021, een begroting waar de ChristenUnie heel blij mee is. In deze (ook financieel) onzekere tijden lukt het om vast te houden aan onze ambities. Ambities die moeten worden waargemaakt met grote ‘transities’ en andere opgaven. We geven een korte samenvatting van de bijdrage van fractievoorzitter Henriëtte Rikkoert.
De behandeling van de begroting is ook voor ons de kans om Algemene Beschouwingen te houden. In onze bijdrage besteedde Henriëtte Rikkoert aandacht aan vier grote ‘transities’ die wij zien. In dit blog richt ik mijn schijnwerper op de energietransitie.
Op woensdag 4 november nam ik namens onze fractie een noodkreet van de gemeente Bunschoten over de museumhaven in Bunschoten-Spakenburg in ontvangst. Deze noodkreet werd overgebracht door Gerine Hartog van de raadsfractie van de ChristenUnie. Directe aanleiding is het provinciale corona-steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector.
Eenzaamheid en identiteit, wat hebben die te maken met mobiliteit? Kort geleden mocht Arne Schaddelee bij een ontbijtbijeenkomst een antwoord geven op die vraag. Met een christelijk-sociale visie, juist op mobiliteit.
Sommige politici hebben geen idee van de Europese Unie of de activiteit lobbyen. Niet heel gek, want Brussel is voor veel mensen letterlijk ver van het bed... Jeroen van Oort blikt terug op de vaststelling van de nieuwe Utrechtse Europa-strategie, tijdens de statenvergadering van 30 september.
Afgelopen woensdag 23 september spraken we weer over de Regionale Energie Strategieën (RES-en). Mede dankzij onze steun stelden we de concepten van de drie regio’s in Utrecht vast. In dit blog leest u meer over de inbreng van de ChristenUnie en hoe ik terugkijk op dit debat!