Een ijskoud bezoek voor een schone Eem - inclusief video

Pluktuin Eemdijk
5 Hans de Harder Profielfotos liggend 06.jpg
Door Hans de Harder op 13 maart 2023 om 08:01

Een ijskoud bezoek voor een schone Eem - inclusief video

Op vrijdag 10 maart was 2e kamerlid Pieter Grinwis bij ons te gast. We namen hem mee naar rivier de Eem. Deze rivier is belangrijk voor Utrecht en zeker voor de regio Eemland. Ook bezochten we de pluktuin op Eemdijk. Het werd een ijskoud bezoek met regen, hagel en een pak sneeuw.

Door de wind, door de regen (en hagel, en sneeuw...)

We startten bij de Stichting Vrienden van de Eem. Zij zetten zich in voor een rivier die niet alleen een transportroute is door de stad Amersfoort en de regio. Van hen kregen we het prachtige boekje 'Vanaf de Eem gezien'. Vervolgens vertrokken we vanaf de Koppelpoort naar Eemdijk. Vanwege het weer (regen, hagel én sneeuw) stapte niet iedereen op de fiets, maar een aantal helden ging op beenkracht langs de rivier naar Eemdijk.

Manifest voor een schone Eem

Daar werden de mensen uit Amersfoort opgewacht door 2e kamerlid Pieter Grinwis en de lokale fractie uit Bunschoten. We hadden het over het belang van de Eem voor de provincie en het gebied Eemland. Wij willen ons graag met de lokale fracties én de fractie van het waterschap inzetten voor een betere waterkwaliteit van de Eem. We hebben daarvoor ook een beroep gedaan op Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Met zijn allen ondertekende wij een actieplan om ons hiervoor op alle politieke niveaus in te zetten. 

Door de hoeveelheid nitraat en fosfaat terug te dringen, wordt de waterkwaliteit beter. Dat is ook weer goed voor de biodiversiteit. Daarnaast is de hoeveelheid afval in en rond de Eem ons een doorn in het oog. Omdat de Eem niet alleen een transportroute is, maar ook belangrijk is voor recreatie, is het belangrijk dit gebied schoon te houden en voldoende afvalbakken te plaatsen. Tot slot kunnen mooie fiets- en wandelpaden langs het water en het maken van meer rustplekken ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers van dit gebied meer kunnen genieten van het water. 

Pluktuin op Eemdijk

Tot slot gingen we ook nog langs bij de pluktuin op Eemdijk. Initiatiefnemers Jan Mark Koelewijn en zijn vader ontvingen ons. Een prachtig intiatief. Want hier wordt kleinschalig en volledig biologisch eten gemaakt. En dat niet alleen: het is ook een sociale ontmoetingsplaats geworden. Jan Mark vertelde dat het soms zo gezellig is, dat er bijna niet gewerkt kan worden in de tuin.

Videoterugblik