Op woensdag 31 augustus waren de Provinciale Staten te gast in Zeist voor een werkbezoek. Namens de ChristenUnie waren statenlid Henriëtte Rikkoert en commissielid Kees de Heer erbij.
Op 29 juni hadden we extra debat over de brieven van twee ministers en de ‘Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied’. Anders gezegd: we hadden het over stikstof. Het was natuurlijk een beladen debat, want de emoties lopen hoog op in het land.
Terwijl ik dit zit te tikken denk ik terug aan ruim een week geleden. Een onrustig gevoel in mijn lichaam omdat er iets aan zat te komen. Twee brieven van twee ministers over ‘het landelijk gebied’ en een startnotitie voor een nationaal programma. En met die onrust in mijn lijf dacht ik ook aan de boerengezinnen. Als ik hier al onrustig van werd, hoe was het dan voor hen? Het artikel uit NRC in de week daarvoor maakte al duidelijk dat er grote veranderingen aan zaten te komen. Lastig om in te schatten hoe het echt zou zijn aan die duizenden keukentafels.
Ondertussen zijn we een week verder. De onrust is er niet minder om geworden. We weten nu zeker dat de opdracht van minister Van der Wal enorm is. Ook in de provincie Utrecht. Sterker nog: juist in de provincie Utrecht. Dat kwam als een enorme en onaangename verrassing. De verbazing is ondertussen wel echt weg en het is hoog tijd voor een reflectie.
Tijdens de statenvergadering van woensdag 8 juni 2022 hebben we onze Algemene Beschouwingen gehouden. In de Tweede Kamer gebeurt dat steevast in september, vlak na Prinsjesdag waarop de regering de Begroting presenteert. In de Provincie houden we dit belangrijke debat bij de vaststelling van de Kadernota, die de kaders voor de Begroting geeft.
Het gaat slecht met de grutto’s en met alle andere weidevogels in Nederland, maar niet in de polders bij Bunschoten. In het gebied Eemland neemt het aantal grutto’s toe. En dat gaat niet vanzelf…
Wat zijn ‘trage paden’? Erwin Kamp, statenlid van D’66, introduceerde deze term in zijn initiatiefvoorstel, als verzamelnaam voor ‘jaagpaden’ en ‘kerkenpaden’. Deze paden zijn al eeuwenoud. Jaagpaden zijn de (on)verharde trekwegen aan weerszijden van kanalen en rivieren, die werden gebruikt om schepen vooruit te trekken door mens en dier. Kerkenpaden zijn oude wandelpaden, vroeger de kortste verbindingen naar de kerk, dwars door velden en polders, die mensen over de drempel brachten van een Godshuis, een gewijde ruimte van licht en leven.
“Bomen zuiveren onze lucht en geven ons zuurstof. Als een stille kracht beschermen ze ons. Bomen, bossen, ze staan symbool oor de unieke werking van de schepping. Ogenschijnlijk vanzelfsprekend, maar voorwaardelijk voor ons bestaan op deze aarde: longen voor onze aarde, ademruimte voor ons mensen.” Met deze inleidende woorden begon de ChristenUnie haar bijdrage bij de bespreking van het Statenvoorstel Provinciale Bossenstrategie.
Het openbaar vervoer in de provincie is belangrijk voor de bereikbaarheid van steden en dorpen. Het is bovendien een schonere keuze dan de auto. Het aanbod en de frequentie van het OV is vooral in de steden van een uitstekend niveau. Buiten de steden is de auto al snel aantrekkelijker dan het OV. Om dat te veranderen is niet alleen meer en beter aanbod nodig. OV zal ook financieel aantrekkelijk moeten zijn.
Politieke interesse? Talent voor communicatie? Werken in het hart van onze mooi provincie Utrecht? Dan zijn we op zoek naar jou!
Met de provinciale fractie zijn we op bezoek geweest bij IJmert Muilwijk van Groenpand. Zijn bedrijf op bedrijventerrein Lage Weide is gespecialiseerd in het adviseren en installeren van energiebesparing en energie-opwek.
Samen met provinciale staten en de groene boa’s gingen we op pad op landgoed Beerschoten in De Bilt. De boa’s zetten zich elke dag in voor beschermen van natuur en het veilig houden van recreatiegebieden. De groene boa’s krijgen steeds vaker te maken met diverse criminele activiteiten, zoals stropen en afvallozing.
Tijdens de statenvergadering van woensdag 23 maart 2022 hadden we weer een debat over stikstof in Provinciale Staten. We hadden het over de manier waarop we in de provincie Utrecht gaan werken aan een betere bescherming van de natuur. Deze werkwijze is vastgelegd in het ‘Handelingskader gebiedsgerichte aanpak’. Namens de ChristenUnie kon ik heel blij zijn met de manier waarop onze provincie dat doet. Op één punt wilden we nog verbetering: we moeten niet alleen kijken naar de landbouw. We dienden daarvoor een motie in die werd aangenomen!
De problemen rond stikstof houden ons nog elke week bezig. Daarbij staat de bescherming van de natuur centraal, maar daarbij moeten we ook oog hebben en houden voor de menselijke verhalen daarachter. Op maandag 21 maart 2022 gingen Kees de Heer en ik daarom op werkbezoek bij een boer in Linschoten. De situatie op dit bedrijf liet zien dat we juridisch volledig klem zitten.
Tijdens de statenvergadering van 23 maart 2022 lag een niet onomstreden Statenvoorstel op tafel, namelijk het beleidskader voor de Sociale Agenda van de provincie Utrecht, getiteld ‘Wij doen mee!’. De discussie ging over het proces (het voorstel werd al eens teruggenomen ter verbetering) en over nut-en-noodzaak. Het opstellen van een sociale agenda is immers geen kerntaak van de provincie…
Een lang gekoesterde wens van de ChristenUnie is een versterking van de lokale journalistiek. Dit wordt nu gerealiseerd!