Sterke Staten? Gewoon doen!

Foto PS 2023-2027.jpg
1 Arne Schaddelee Profielfotos liggend 001.jpg
Door Arne Schaddelee op 19 februari 2024 om 20:00

Sterke Staten? Gewoon doen!

Hoe zorgen we in Utrecht voor het goede provinciale debat? Hoe doen Statenleden recht aan hun rol als volksvertegenwoordigers? Hoe worden de Staten baas over hun eigen agenda zodat ruimte ontstaat voor werkbezoeken en het ontvangen van insprekers? Een werkgroep onder leiding van ChristenUnie-Statenlid Arne Schaddelee kwam met een stevig pakket verbetervoorstellen. 

In de zomer van 2023, enkele maanden na de provinciale verkiezingen, trokken Provinciale Staten twee dagen uit voor een goed gesprek over de eigen werkwijze. Wat voor Staten willen we samen zijn? Tijdens die dagen aan het strand van het Noord-Hollandse Bergen aan Zee werd duidelijk dat de ambities groot waren. Besloten werd om een Werkgroep Stranddagen aan het werk te zetten om alle plannen uit te werken. 

Begin dit jaar kwam de werkgroep met een samenhangend pakket van 14 adviezen. Zo gaan we werken met het zogenoemde BOB-model waarin Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming een eigen plek krijgen. De huidige indeling en werkwijze van Statencommissies wordt aangepast, evenals de manier waarop voorstellen worden geagendeerd. We gaat werken met een eigen strategische termijnagenda en instrumenten rond moties, amendementen en interpellaties worden aangescherpt. En, onder de noemer ‘Praten met de Staten’, wordt een extra avond in de maand ingeruimd voor inwoners en insprekers.

De missie van de werkgroep was: ‘Als Staten van Utrecht willen we slagvaardig en actief te zijn. Transparant en benaderbaar voor de wereld buiten het provinciehuis, terwijl we onderling samenwerken en de verbinding zoeken.’ We hopen dat de maatregelen bijdragen aan deze missie. De voorstellen van de werkgroep werden met een heel brede meerderheid aangenomen. 

Foto: Provincie Utrecht