
Verduurzaming en renovatie van het Provinciehuis
Als Provinciale Staten hebben we onszelf de opdracht gegeven om onze panden voor 2030 energieneutraal te maken. Deze ambitie is voor andere pandeigenaren verplicht vanaf 2040. Nu blijkt dat dit ons 101 miljoen euro gaat kosten, deels omdat ons pand hoog en smal is. De ChristenUnie wil dat wij als provincie het goede voorbeeld geven, maar ons voorbeeld moet wel navolgbaar zijn voor andere pandeigenaren. Daarnaast willen we geen leeg pand achterlaten, dat onverkoopbaar of onverhuurbaar is en veel geld kost om energieneutraal te maken, terwijl ons pand aan het begin jaren van de jaren negentig is gebouwd en nog lang niet is afgeschreven.
De investering in verduurzaming en renovatie kan waarschijnlijk wel betaald worden binnen de huidige budgetten als de lasten verspreid worden over de jaren waarin we het pand nog kunnen gebruiken en verhuren aan de gebruikers. Maar dat moet nog berekend worden.
De provinciale vastgoedstrategie uit 2022, waarin verduurzaming en renovatie van het huidige pand werden vergeleken met de aankoop of het huren van een ander pand elders, kan bijna in de prullenbak. Want daarin werd gesteld dat verduurzaming en renovatie van het huidige pand waarschijnlijk budgetneutraal kan gebeuren. Maar in hoeverre willen we investeren in onderzoeken naar alternatieven als we een leeg en niet-verduurzaamd pand zouden achterlaten. Dat is zeker niet duurzaam. Bovendien zullen uitgebreide, nieuwe onderzoeken veel vergen van de ambtelijke capaciteit en veel geld kosten. Wel zijn we voor het ontwikkelen van het omringende perceel, dat publiek nauwelijks toegankelijk is. Dat kan ook geld opleveren, waardoor de verduurzaming en renovatie deels bekostigd kunnen worden.