Ruimte voor Elkaar in Veenendaal

20230304_112631478_iOS.png
2bfeaa1e-5c08-437f-8d3c-48584d8d5c40.jpg
Door Henriëtte Rikkoert op 6 maart 2023 om 18:31

Ruimte voor Elkaar in Veenendaal

Op zaterdag 4 maart was ik met de fractie op bezoek in Veenendaal. Het werd een waardevol bezoek met volop aandacht voor de zorg voor de ander. Een prachtig werkbezoek dat past bij onze slogan 'Ruimte voor Elkaar'.

Intercity status

De dag begon bij treinstation Veenendaal - De Klomp. Sanny Brunekreeft (fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie) ving mij daar op en maakte het belang van het intercitystation duidelijk. Ik was het helemaal met haar eens en samen zullen wij de mensen in Den Haag duidelijk maken dat dit station echt een Intercity station moet blijven! Zonder die status wordt het bouwen van nieuwe woningen nog lastiger en wordt het nog drukker op wegen in en rond Veenendaal.  

Bibliotheek 

Daarna gingen we met de lokale en provinciale fractie naar De Cultuurfabriek. Ook wethouder Engbert Strooboscher sloot daarbij aan. Wij werden rondgeleid door Daniëlle van Wagensveld. Deze bibliotheek is een prachtige plek waar niet alleen boeken kunnen worden geleend. Het is ook een ontmoetingsplek in het centrum van Veenendaal. En er is volop ruimte voor leerzame en culturele activiteiten. Het ‘Fablab’ (waar bijvoorbeeld geëxeperimenteerd kan worden met een 3D-printer) en het atelier werden natuurlijk bewonderd. Wat ook indruk op mij maakte was de ruimte om te studeren, werken en het aanbod van taallessen. Maar zeker ook het ‘loket’ waarbij inwoners met vragen over hulp door de gemeente terecht kunnen. Het lukt niet altijd om meteen een antwoord te geven, maar mensen worden op geholpen met zoeken. Echt een goed voorbeeld van van waarom de provincie bibliotheken ondersteunt: zij zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek, waar inwoners kunnen leren en waar zij met hun vragen terecht kunnen.  

Herbestemming erfgoed 

Wij vinden het ook belangrijk om een goede bestemming te vinden voor erfgoed. Daarom gingen we naar Downtown. Eigenaar Harm Hardeman ontving ons daar. Hij vertelde bevlogen over Downtown en het verleden. Een prachtig initiatief om deze ruim 100 jaar oude kerk om te bouwen en daarmee te redden in het centrum van de stad. Naast de horeca wordt er ook ruimte geboden aan andere initiatieven vanuit de samenleving, zonder commercieel belang. Mooi om zo'n betrokken en enthousiaste ondernemer in deze gemeente te hebben!  

Tweede werkbezoek op 11 maart: natuurbegraafplaats

Op zaterdag 11 maart kom ik nog een keer naar Veenendaal. Dan ga ik op bezoek bij landgoed Prattenburg. Daar is een initiatief om een natuurbegraafplaats te starten. De gemeenten Veenendaal en Rhenen zouden dit graag toestaan, maar er is nog geen toestemming van de provincie. Ik laat mij dan graag informeren over de plannen. Wilt u mee? U kunt zich aanmelden via: christenunie@provincie-utrecht.nl