Duurzaam, gezond en veilig bereikbaar
Goede bereikbaarheid brengt mensen bij elkaar; inwoners kunnen zo in contact blijven met familie en vrienden en kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan bijvoorbeeld cultuur en sport. Bereikbaarheid zorgt ook dat mensen op hun werk kunnen komen. Fysieke bereikbaarheid, maar ook digitale bereikbaarheid als aanvulling daarop, is steeds belangrijker. Ook inwoners met fysieke-, mentale- of andere beperkingen moeten volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving en daarvoor gebruik kunnen maken van vervoer.
De verschillende vormen van vervoer moeten betaalbaar zijn voor iedereen. Bovendien willen we het vervoer verduurzamen. De ChristenUnie hanteert daarom als voorkeursvolgorde ‘STOP’: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privévervoer (autovervoer). Wandelen en fietsen zijn, naast duurzame, ook heel gezonde opties om je te verplaatsen en daarmee heel geschikt voor zowel ontspanning als om van A naar B te komen.
De ChristenUnie vindt dat:
- …bereikbaarheid begint bij het bevorderen van nabijheid en daarmee het beperken van reisafstanden. Dit vraagt om het op peil houden van basisvoorzieningen, ook buiten de grote steden. Voorbeelden hiervan zijn de beschikbaarheid van medische voorzieningen en bibliotheken in dorpen.
- …de provincie geeft in haar plannen voorrang aan voetgangers en fietsers ten opzichte van de auto.
- …de provincie bijzondere aandacht moet hebben voor inwoners met een beperking: ook zij moeten zich veilig kunnen bewegen. Dat betekent bijvoorbeeld bushaltes die toegankelijk zijn of oversteken die breed genoeg zijn
- …de provincie moet bijdragen aan ‘Mobility as a Service’ (MaaS). MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps, zodat reizen van-deur-tot-deur op maat en volgens de wensen van de reiziger mogelijk is. Ook hiervoor is altijd het uitgangspunt dat het vervoer zo breed mogelijk toegankelijk is. Ook mensen die digitaal minder vaardig zijn moeten gebruik kunnen maken van nieuwe vervoersdiensten. De provincie hoort hier op toe te zien.
- …de provincie zich moet inzetten om de situatie op de Utrechtse wegen zo veilig mogelijk te houden, door wegen veilig in te richten en door te investeren in educatie en verandering van gedrag.