Betaalbare en voldoende woningen
Iedereen heeft behoefte aan een thuis. Sterker, wonen is in ons land zelfs een sociaal grondrecht. In artikel 22 van de Grondwet staat het zo: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Wonen gaat over zoveel meer dan stenen stapelen. Wonen gaat over samenleven, over samenhang, over het zijn van een gemeenschap in een straat of buurt, in een wijk of dorp.
Door de sterk gestegen huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt kunnen veel inwoners in Utrecht geen betaalbare woning vinden. De ChristenUnie wil dat er landelijk 100.000 woningen per jaar bijkomen, waarbij een substantieel deel beschikbaar komt voor starters, ouderen en mensen in een kwetsbare situatie. De provincie neemt hierbij de regie.
De ChristenUnie wil dat de provincie:
- …de regie neemt op de beschikbaarheid van voldoende locaties om woningen te kunnen bouwen. De woningbouw moet versneld worden. Zij zorgt voor een plancapaciteit van 130%, zodat er altijd voldoende locaties bouwrijp zijn. Hierdoor zouden de komende jaren minimaal 10.000 woningen per jaar in Utrecht kunnen worden gebouwd.
- …het ombouwen van leegstaande bedrijven of kantoren naar woningbouw stimuleert.
- …eisen stelt aan gemeentelijke bouwplannen voor het aantal woningen in de categorieën sociale huur, middenhuur en betaalbare koop (bij elkaar minstens 75%). Zij investeert daarbij samen met gemeenten in onrendabele toppen in de grondexploitaties als gevolg van deze keuzes.
- …stimuleert dat vaker de zelfwoonplicht toegepast wordt, zodat (betaalbare) koopwoningen niet opgekocht kunnen worden door investeerders. De provincie zorgt dat ook gemeenten deze toepassen.
- ..ruimte geeft aan voldoende woningen voor specifieke doelgroepen. Jongeren, starters, ouderen, zorg-wooncomplexen, woningen voor mensen die uit de maatschappelijke opvang komen en mensen die een status als asielzoeker hebben gekregen. Voor deze vaak kwetsbare groepen heeft de overheid een bijzondere taak om te zorgen voor voldoende woningen.
- …zorgt voor ruimte voor ouderen die langer zelfstandig wonen. Dit betekent dat er voldoende passende woningen voor ouderen moeten zijn. Alleen zo kunnen ouderen goed en veilig langer zelfstandig wonen. Het gaat om aantrekkelijke woonvormen waar ouderen graag willen wonen, met name geclusterd wonen en levensloopbestendige woningen. Bovendien leidt dit tot meer doorstroming op de woningmarkt.
- …ervoor zorgt dat mensen in een kwetsbare positie in hun eigen woonomgeving zorg en ondersteuning kunnen ontvangen is het belangrijk dat er voldoende woonruimte beschikbaar is in de verschillende Utrechtse gemeenten.
- …erop toeziet dat de huisvesting voor internationale arbeiders en kenniswerkers in aantal en kwaliteit volstaat, zodat er geen uitbuiting plaatsvindt. Dit doen we door eisen te stellen aan de bedrijven die hen uitnodigen. Het is hun taak om te voorzien in goede huisvesting, waarbij arbeiders niet op straat komen te staan als ze hun baan verliezen.
- …wooninitiatieven en woonvormen - bijvoorbeeld via wooncooperaties - stimuleert en ondersteunt die gericht zijn op onderlinge samenwerking en ondersteuning tussen bewoners,.
- …gemeenten helpt bij planvorming. Bouwen op de juiste locatie en rekening houden met kwaliteitseisen vanuit duurzaamheid en type woningen is ingewikkeld. Samenwerken in de fase van planvorming draagt bij aan uiteindelijk kwalitatief hoogstaande woningen voor de goede doelgroepen. Zij stelt daarvoor expertise en budget beschikbaar.
- …ervoor zorgt dat de natuurvergunningen sneller verleend worden. Het helpt daarbij als gemeenten een ‘Soortenmanagementplan’ hebben. De provincie neemt initiatief en ondersteunt gemeenten daarbij.