Toekomstbestendige landbouw
In de afgelopen tijd hebben we gezien dat er een tegenstelling is ontstaan tussen de agrarische sector en natuurbelangen, die tot spanningen in de samenleving leidt. Door onvoldoende doordacht beleid, waarbij het boerenbelang altijd leek te moeten wijken voor het natuurbelang, is ook de geloofwaardigheid van de overheid onder druk komen te staan. Er is niet alleen natuurherstel nodig, maar ook herstel van vertrouwen en herstel van geloofwaardig beleid.
Voor de ChristenUnie is duidelijk dat de landbouwsector moet transformeren naar een toekomstbestendige landbouw. Met andere woorden; landbouw die bijdraagt aan duurzame voedselvoorziening. Een landbouw die zorg draagt voor het in stand houden en verbeteren van de biodiversiteit, het klimaat en landschap. Tegelijkertijd zetten we ons ook in voor een landbouw die economisch rendabel is. Een hoge biodiversiteit hoort bij de schepping en is van levensbelang. Biodiversiteit zorgt voor de bestuiving van allerlei gewassen, voor een rijk bodemleven en een hoge bodemvruchtbaarheid.
Toekomstbestendige landbouw gaat daarom uit van ecologische, economische en sociale waarden.
Om toekomstbestendig te zijn is het daarom ook voor de landbouwsector noodzakelijk om toe te werken naar een klimaatneutrale en circulaire bedrijfsvoering, bijvoorbeeld in de vorm van kringlooplandbouw. Een sector die gericht is op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen en producten en het zoveel mogelijk voorkomen van reststoffen, afval en schade aan het milieu (bijvoorbeeld door ammoniak, nitraat, fosfaat, fijnstof of pesticiden).
De ChristenUnie wil de landbouw ondersteunen om zo, samen met boeren, te zorgen dat we ook in de toekomst gezond voedsel hebben uit Nederland. Vanuit deze gedachte is de ChristenUnie een groot voorstander van de toekomstbestendige landbouw met ruimte om te kunnen boeren. In de provincie is al jaren het samenwerkingsverband 'Food Valley' actief. De provincie kan deze partijen benutten om samen te onderzoeken hoe de doelstellingen rond eerlijk, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel bereikt kunnen worden.
Zoals eerder aangegeven is voor bescherming van natuurgebieden maatwerk nodig. Per gebied is een analyse nodig welke stappen gezet moeten worden om tot een goede bescherming te komen. Dat kan betekenen dat een verkeersmaatregel nodig is, dat de waterkwaliteit of waterbeschikbaarheid aangepakt moet worden of dat uitkoop van een bedrijf, zoals een landbouwbedrijf, de meest geschikte maatregel is. Dat vraagt dat besluitvormers, beheerders en belanghebbenden samen om tafel gaan om te bepalen wat een goede maatregel is. Dat kan ertoe leiden dat besloten wordt om minder agrarische activiteiten toe te staan, maar dat moet niet het uitgangspunt van een gesprek zijn.
De ChristenUnie ziet als rol voor de provincie:
- …dat deze zich sterk maakt voor een eerlijk verdienmodel voor de boer, zodat maatschappelijke baten ook daadwerkelijk vertaald worden in verdiensten voor de boer. Het is belangrijk dat de boer een toekomstperspectief heeft en voor de lange termijn vooruit kan. Dat zorgt er ook voor dat bedrijfseigenaren niet in onzekerheid leven en mentaal gezond blijven.
- …dat ze steun geeft aan jonge en nieuwe boeren. Hierdoor blijft de landbouw toekomstgericht. De provincie houdt daarom in de gaten dat we genoeg boeren overhouden. Bedrijfsoverdrachten zijn cruciale momenten voor de continuering van gezinsbedrijven. De provincie kan hierin een ondersteunende rol spelen.
- … dat ze bij het stimuleren van de biodiversiteit ook de functionaliteit ook in ogenschouw te nemen, zoals het bevorderen van (wilde) flora en fauna op boerenland en door natuur-en landschapsbeheer te vergoeden.
- …dat ze ruimte biedt voor behoud en aanleg van landschaps- en cultuurhistorische waardevolle landschapselementen, maar ook nieuwe cultuurelementen zoals voederhagen of bomenrijen voor voedselproductie.
- …dat ze hulp biedt bij het verkleinen van de negatieve effecten van de landbouw op natuurwaarden in de omgeving, bijvoorbeeld door subsidieregelingen voor innovaties om uitstoot te verlagen.
- …door ruim baan te geven aan biologische landbouw en door in te zetten op niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen.