Nationale Haringrace

20190612_100026426_iOS.jpgdonderdag 13 juni 2019 00:18

Op woensdag 5 juni is Hans de Harder beëdigd als statenlid en precies een week later viel hij met mijn neus in de botter... Hij kon mee met de Nationale Haringrace…

"Eerst even terug naar de campagnetijd. Richting de verkiezingen in maart hebben we veel tijd en energie gestopt in het zoveel mogelijk lokaal concreet maken van ons provinciale verkiezingsprogramma. In mijn eigen dorp Bunschoten-Spakenburg was één van die speerpunten het behoud van de Museumhaven met haar historische houten schepen. Dat is uniek cultureel erfgoed in de provincie Utrecht en dreigt langzaamaan te verdwijnen. In het dorp is op basis van een masterplan van de gemeente zelfs de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) opgericht. Om meer informatie op te halen ben ik tijdens de campagne op de koffie gegaan bij de voorzitter van de SBMS: Marc Schoonebeek. Het werd een avond waarop ik ben overladen met informatie en de brede doelen van de stichting. Kort samengevat: de haven moet niet vol komen te liggen met drijvende blokken hout, maar met echt varend erfgoed. Met alle kennis om te bouwen, onderhouden en varen die daarbij hoort. 

Op donderdag 6 juni belde de voorzitter van de SBMS mij: de opbrengst van de veiling tijdens de nationale haringparty in Spakenburg zou naar de stichting gaan. Voorafgaand aan die veiling zou er ‘s ochtends de ‘Nationale haringrace’ worden gevaren, met de historische houten botters. De SBMS kreeg een botter ter beschikking en vond het mooi om drie statenleden te laten ervaren hoe het was om daarmee het water op te gaan. Een unieke kans. Na overleg met fractievoorzitter Henriëtte besloten we snel dat het mooi was om twee collega’s uit de coalitie mee te vragen. 

En zo kwam het dat ik op woensdag 12 juni met Marieke Lejeune (PvdA) en Erwin Kamp (D66) op de BU65 stapte. Volgens de trotse schipper Rut Heinen is dit het snelste schip van de vloot. Met Hollandse Nieuwe, korenwijn en broodjes aan boord positioneerden wij ons (na wat geduw en gewring) voor de start. Onze positie was goed, maar niet ideaal. Uiteindelijk moest onze zeer fanatieke schipper de BU32 voor zich laten, maar eindigden wij op een prachtige tweede plaats. 

Het varen op dit schip van al ruim een eeuw oud, was een unieke belevenis. Het uitzicht over het randmeer met al die andere prachtige botters was dat ook. Het maakte voor ons maar weer eens duidelijk dat het coalitieakkoord het niet voor niets heeft over het in standhouden van ons varend erfgoed.  Ik heb er zin in om mij daar de komende vier jaar voor in te zetten, en ook voor al dat andere prachtige erfgoed in de provincie! Dit was in ieder geval een buitengewone en motiverende eerste echte werkdag als statenlid."

Hans de Harder

« Terug