Komt de Vuelta in 2020 naar Nederland?

nelly vuelta  lowres DSC_0033woensdag 13 juni 2018 23:21

Gaat de provincie Utrecht meedoen om de Vuelta in 2020 naar Nederland te halen? Tijdens de statenvergadering van 11 juni 2018 is daar flink over gedebatteerd. Lees de bijdrage van Nelly de Haan:

"De Vuelta gaat veel geld kosten. Van de 14 miljoen euro aan benodigde gelden, moeten diverse overheden 6 miljoen euro ophoesten. Een derde deel (2.1 miljoen) komt uit onze provinciale portemonnee - en daar gaan VVD (als partij van zo min mogelijk subsidie en zo veel mogelijk marktwerking) en D66 (want ook zonder de provinciale bijdrage staat de provincie straks heus in de kijker en krijgt de regionale economie een enorme boost) zomaar akkoord mee. 

Dit is een onevenredig groot bedrag in relatie tot de bijdragen aan de Giro (2010) en de Tour (2015). Wat onze fractie betreft is dit een onevenredig groot bedrag in relatie tot andere programma's en gelet op de urgente opgaven die we ons ten doel hebben gesteld, onder meer de energietransitie. 

Een zijspoor: van alle activiteiten rondom de Vuelta wordt bijna 95 procent gehouden in de stad Utrecht. De derde etappe scheert weliswaar door het oostelijk deel van onze provincie, maar meer wordt dat dan niet. Meer provincie, minder stad was mooier geweest. Dan had gedeputeerde Pennarts vast ook de Wegh der Weegen op laten nemen in het routeboek. 

Van een Statenbriefje in de kantlijn gingen we naar een uitgebreid Statenvoorstel, met een heus charme-offensief. De reclame-caravaan hebben we al voorbij zien komen, en we horen hier dat de collegepartijen hiermee tevreden zijn gesteld. 

Er wordt volop met allerlei kadootjes gestrooid. En het hele politieke spectrum in dit huis wordt bediend. Van kleine kernen tot duurzaamheid, van biodiversiteit naar cultureel erfgoed, van regionale economie tot onderwijs en arbeidsmarkt, van innovatie tot MKB, van stageplaatsen voor praktisch en theoretisch geschoolden naar handhaving in de natuur. De Vuelta helpt het college om gezamenlijk uit de stoel te komen, en vervolgens op de racefiets te stappen.

Maar is het nu zo dat de Vuelta nodig is om tot actie over te gaan? Zijn al die prachtige doelen echt niet zonder de Vuelta te realiseren? Als we die doelen belangrijk genoeg vinden, kunnen we alles dit jaar nog in gang zetten, voor veel minder dan 2,1 miljoen Euro. Dus waarom wachten we tot 2020 en waarom betalen we daar nu de hoofdprijs voor? Veel zaken die  in het memo genoemd staan, zouden we toch al ter hand nemen, en die gaan we nu zogenaamd koppelen aan een vluchtig fietsfeest van 3 dagen in 2020. 

Dit is een grote investering aan de voorkant: kansen, mogelijkheden en plannen, zonder afspraken en garanties. En waar elke Tour, Giro, Vuelta ontsnappingen, valpartijen, afstappers, demarrages, en harde concurrentie in zich draagt, zo zal het bestuurlijk ook nog een hele klus zijn om met gemeenten, maatschappelijke organisaties, wielerploegen en een BPU onze provinciale ideetjes te bespreken en te verzilveren. Dat is wat ons betreft nog veel te veel luchtfietserij.

Het imago van de provincie heeft in de afgelopen maanden een deuk opgelopen. Utrecht is een provincie die diep in de buidel moet tasten voor de Uithoflijn, voor tientallen miljoenen euro's. We kennen gemeentes die daardoor investeringen voor de komende jaren  op het gebied van fietsen sterk naar beneden moeten bijstellen en uitstellen. En nu geven we 2,1 miljoen Euro uit, voor een fietsfeestje van 3 dagen. Geen vals dilemma, het gaat over imago.

Dit zijn argumenten voor de ChristenUnie waarom we deze investering niet kunnen verantwoorden richting onze burgers, wij geven rood licht voor de provinciale bijdrage aan de Vuelta. 

De ChristenUnie is voor de fiets. Onze fractie roept al jaren dat de provincie Utrecht op dit vlak alle ambities uit het collegeakkoord met veel meer daadkracht  moet realiseren - met brede  legacy op het gebied mobiliteit, regionale economie, recreatie en toerisme. Dat is in allerlei opzichten pas echt een duurzame investering voor al onze inwoners!"

Nelly de Haan

« Terug