Motie ‘Laat Amelisweerd niet wijken voor de weg’ breed gesteund

7 Arjan Koerts Profielfotos liggend 17.jpg
Door Arjan Koerts op 3 juni 2021 om 16:01

Motie ‘Laat Amelisweerd niet wijken voor de weg’ breed gesteund

In de Statenvergadering van 2 juni 2021 was de ChristenUnie mede-indiener van een motie van GroenLinks, PvdA en anderen, waarin de Staten zich uitspreken tegen verbreding van ‘de bak’ in de A27 bij Amelisweerd. De motie kreeg brede steun en haalde een meerderheid.

De motie kwam er na maatschappelijke weerstand tegen de verbreding. Een petitie die ruim 130.000 keer werd ondertekend pleitte er voor de bomen bij Amelisweerd niet op te offeren aan het autoverkeer. De verbreding leidt bovendien geluidsoverlast, luchtvervuiling en onherstelbare schade aan het landgoed Amelisweerd. De ChristenUnie was in haar verkiezingsprogramma al kritisch geweest op de verbredingsplannen, die volgens de fractie bovendien onnodig zijn. Desnoods is verbreding mogelijk binnen het bestaande tracé, mits de maximumsnelheid oplaag gaat naar 80 km/u.

De ChristenUnie en andere partijen vonden de motie juist nu van belang. Verbreding ten koste van de natuur is in strijd met de Stikstofuitspraak van de Raad van State. Bovendien is er een (in)formatie gaande voor een nieuw Kabinet. Dat nieuwe Kabinet gaat over het tracébesluit en de aanpassing daarvan. Het aannemen van de motie is een krachtig signaal aan de formateur en de onderhandelende partijen. Het signaal maakt duidelijk dat Utrecht de natuur niet laat wijken voor de weg…

Arjan Koerts

Deel dit bericht

Klik hier om naar het nieuwsarchief te gaan