40 redenen om niet op de ChristenUnie te stemmen

provinciehuis van voren lowres 7 DSC_0086woensdag 08 maart 2017 22:04

Dat viel vies tegen. Ik dacht ‘even snel’ 10, of hooguit 25 goede redenen te kunnen vinden om dit keer niet op de ChristenUnie te stemmen. Maar, dat viel nog niet mee.

Binnen een mum van tijd had ik 40 steengoede argumenten. Ze lagen werkelijk voor het oprapen. En over de onderbouwing was vaak al uitvoerig door een ander nagedacht. Dus in veel gevallen volstaat een verwijzing.

Ja, ga er maar heel even voor zitten…

Financieel 10 x niks

  1. Natuurlijk moet de inhoud leidend zijn. Dan gaat het al snel over centen. Dat de ChristenUnie  500 miljoen extra uittrekt voor Verpleeghuiszorg, is dat wel nodig?
  2. En zomaar + 1 miljard voor gezinnen: veel te ruig.
  3. Of + 1 miljard voor opvang vluchtelingen in de regio. Het kan niet op zeker.
  4. Net als die + 600 miljoen voor onderwijs. Grote scheppen, snel weg.
  5. Als vader loop ik dan eerder warm voor die + 700 miljoen voor vaderschapsverlof (en nog zo wat verloven). Maar ja, om nu zo opzichtig te stemmen voor de eigen portemonnee…
  6. Ook goed voor de kinderen, het aandeel duurzame energie van 21 % naar 42%.
  7. Die + 2 miljard voor defensie is wel heel erg belangrijk, maar waar gaan ze dat eigenlijk allemaal van betalen?
  8. En ondertussen ook nog kampioen lastenverlichting spelen, – 5,6 miljard euro aan lasten voor huishoudens.
  9. Dat al die plannen, volgens de rekenmeesters van het CPB en PBL nog deugen ook? Dat zal wel een rekenfoutje zijn.
  10. En dan, als klap op de vuurpijl, in nota bene het Financieel Dagblad beweren dat je zuinig bent ondanks je dure principes.

Inhoud dan?

11. Te braaf. De ChristenUnie is de enige partij die GEEN voorstellen doet die afbreuk kunnen doen aan de rechtsstaat, volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

12. Ook zo keurig, met het CDA eenzame koploper als het gaat over vrijwilligerswerk. Tenminste, volgens de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

13Nog zo’n bewijs dat men het braafste jongetje van de klas wil zijn. Met kop en schouders bovenaan in de MVO Kieswijzer.

14. Ondanks dat ik net voor mijzelf ben begonnen en het woord ‘startup’ in het programma van de ChristenUnie het meest gebruikt wordt, is dat nog steeds niet doorslaggevend.

15. Een hoge score in de Stemwijzer van Ondernemend Nederland, is dat nu wel zo’n aanbeveling?

16. Dat weerman Reinier van den Berg belang hecht aan oprecht rentmeesterschap en denkt dat de ideeën van de ChristenUnie het tij nog kunnen keren is leuk, maar zo’n vaart loopt dat toch allemaal niet?

17. Als reclameman smelt ik graag voor een mooi promotiefilmpje. Tof dat de ChristenUnie kwam met een prachtige compilatie over het thema ‘hoop’: https://www.youtube.com/watch?v=iusANj0nXzo Maar ja, hoop. Is dat niet teveel een politieke open deur?

18. Als gereformeerde jongen ga ik nog niet erg blozen van een stiekem stemadvies van de Nederlandse bisschoppen. Liever Turks, dan Paaps zeiden we vroeger.

19. Dat het de enige partij is die het belang inzag van een centrale eindtoets in het basisonderwijs en die de basisbeurs weer in wil voeren, maakt dat nu echt zo’n verschil?

20. Of, moeten we het dan toch maar verwachten van wonderen. Dan maakt het niet uit waarop ik stem. Toch?

Allemansvrienden zijn het!

21. Papiaments, braille, gebarentaal, Frysk, Saksies of eenvoudige taal. Wat je taal ook is, het programma van de ChristenUnie is er in beschikbaar.

22. Fijn dat men ouderdom niet wil romantiseren,

23. Maar wel knokt voor ‘waardig ouder worden’.

24. Zelfs als half Den Haag bezig is met elkaar vliegen af te vangen, houdt Segers de focus.

25. Maar, ik ben niet grijs. En mijn oma mag zelf stemmen.

26. Als ik niet voor mijn oma stem, dan wel voor mijn kinderen? In de Kieswijzer Kinderrechten scoort de ChristenUnie ook niet slecht.

27. Jong, oud, het is allemaal zo eenzijdig. Een vette score in de Humanity Checker van Oxfam Novib: Mooi hoor, maar weer zo braaf.

28. Grijs noch groen: een A-Label volgens De Nederlandse Klimaatbeweging trekt mij nog niet over de streep.  

29. Vluchten-vriendelijk is de ChristenUnie ook al. En niet zo’n klein beetje ook…

30. Moslims in de vuurlinie moet je niet uitsluiten, stelt Segers zelfs.

En veel te populair…

31. Iemand kan aardig zijn, maar tegelijk gevaarlijke ideeën hebben. Of klunzig zijn. Dus, mooi meegenomen dat lijsttrekker Segers zo’n aardige kerel is. Maar voor mij geen doorslaggevend argument.

32. M’n politieke maatje Kees van Kranenburg staat ook op de lijst. Plek 42, dacht ik. Op hem stemmen riekt echter teveel naar ‘vriendjespolitiek’.

33. Vrij terloops werd Carola Schouten op het schild gehesen als kandidaat minister. Een aantrekkelijk idee. Maar ja, we kiezen Kamerleden. Geen kabinetsleden.

34. Het is de partij met de meeste kandidaten uit de provincie Utrecht: 8 Utrechtse kandidaten. Voor mij als Utrechts Statenlid niet onbelangrijk, maar er is meer in het leven dan de provincie.

35. Dat zelfs Andries Knevel pas onthulde dat hij ChristenUnie gaat stemmen, zegt natuurlijk ook iets.

36. En ook in de KiesWijzerWonen scoort de ChristenUnie een tweede plek. Ik woon wel in een eigen huis, maar van die kieswijzer had ik nog nooit gehoord hoor.

37. Oud-collega Carla Dik-Faber is gewoon het beste Kamerlid. Volgens Vrij Nederland, althans. Maar ja, dat is mainstream media. Dat kan niet kloppen.

38. Helemaal uit de lucht gegrepen is dat misschien toch niet. Carla kwam deze periode op 729 moties en amendementen en totaal 920 parlementaire handelingen. Daarmee gaat ze eenzaam aan kop. O, wacht. Dat tellen is gedaan door Jinek. Fake news?

39. Volgens mij ben ik al zo’n beetje vanaf de oprichting lid van de ChristenUnie. Maar dat betekende voor mij nog niet altijd en automatisch dat ik ook iedere verkiezing opnieuw mijn stem gaf aan de ChristenUnie. Ik heb een hekel aan sleur.

40. Zelfs dat ik zelf mocht meeschrijven aan dit tamelijk geniale programma, haalt mij nog niet over de streep….

Maar, gewoon, omdat ze belachelijk veel hebben bereikt. Geen praatjes, maar keiharde actie. En dan niet met spandoeken en zo. Daar past het allemaal niet eens op. Nee, buffelen op de plek waar ze gekozen zijn. En dan die resultaten ergens verstoppen op hun website.

Daarom.

Arne Schaddelee

« Terug