Pleidooi voor Utrechts mediabeleid

3 Nelly de Haan Profielfotos liggend 27.jpg
Door Nelly de Haan op 8 december 2021 om 11:32

Pleidooi voor Utrechts mediabeleid

Onze fractie pleit voor meer provinciale aandacht voor het mediabeleid. Want onze democratie heeft onafhankelijke, betrouwbare, toegankelijke en veelzijdige informatie nodig. Betrouwbaar en onpartijdig nieuws ondersteunt discussie en debat, bedient een breed publiek en helpt inwoners in beeldvorming en meningsvorming. Daarom is de ChristenUnie van mening dat mediabeleid op de provincie agenda thuishoort…

Bij de coalitieonderhandelingen in het voorjaar van 2019 is dit speerpunt van de ChristenUnie opgenomen in het Coalitieakkoord. Onze eigen gedeputeerde Arne Schaddelee heeft de handschoen meteen opgepakt. Hij liet in 2020 een onderzoek uitvoeren naar de pluriformiteit, toegankelijkheid en vitaliteit van regionale en lokale media in onze provincie. Daarna organiseerde hij een werkconferentie, met vijftig vertegenwoordigers van mediabedrijven en overheden uit de provincie Utrecht en daarbuiten.

Vanwege de corona-beperkingen moest de conferentie worden uitgesteld, maar hij kon doorgaan in september 2021. Arne Schaddelee opende deze bijenkomst met een duidelijke boodschap: “De enorme opkomst en ieders bijdragen onderstrepen de urgentie van de problemen waar lokale en regionale media mee kampen. Goed functionerende lokale media zijn essentieel voor een gezonde lokale democratie. Daarmee vind ik dit een van de belangrijkste opgaven van deze tijd. Als provincie leggen we graag verbinding, zoals ook met deze werkconferentie. Het uitwisselen van kennis en goede ideeën, is al een eerste stap.”

De verschillende bijdragen en een paneldiscussie maakten snel duidelijk wat de grootste problemen zijn: gebrek aan structureel geld, tekort aan medewerkers en te weinig geld van de (lokale) overheid. Het journalistieke aanbod in de regio en lokale markt is (sterk) verschraald. Omdat de media zo onder druk staan, is er weinig ruimte voor de broodnodige professionalisering en (online) innovatie. Vanuit het veld werd de provincie opgeroepen om te investeren in samenwerking, professionalisering en innovatie, en om ook met structurele steun over de brug te komen.

De opbrengst van het onderzoek en van de werkconferentie krijgen uiteindelijk een plek in een voorstel aan Provinciale Staten. Onze fractie is blij dat het mediabeleid nu hoog op de provinciale agenda prijkt…

Nelly de Haan