Ondernemers Bunschoten-Spakenburg staan op de kaart!
Op woensdag 25 januari brachten de leden van de ChristenUnie Statenfractie en raadsfractie een werkbezoek aan ondernemend Bunschoten-Spakenburg. Op het programma stond een bezoek aan biovergistingsinstallatie Van de Groep en een bezoek aan Spakenburg Paling / stichting DUPAN. Twee prachtige bedrijven in de vis(verwerking), die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.
Biovergistingsinstallatie Van de Groep kwam onlangs nog negatief in het nieuws. Stankoverlast en andere klachten waren voor de fracties van de ChristenUnie dan ook belangrijke gesprekspunten tijdens het bezoek, waar uitvoerig inzicht werd gegeven in het vergistingsproces. Per jaar wordt 35.000 ton visafval aangevoerd en verwerkt tot groen gas.
Het bedrijf levert 700 m3 groen gas per uur. Dit is voldoende voor 3000 huishoudens in Bunschoten-Spakenburg en omliggende dorpen. Bij de rondleiding over het terrein was te zien hoe bouwvakkers voorbereidingen troffen voor het overkappen van de silo’s, waar het visafval in terecht komt voordat het proces van vergisting wordt gestart. Het bedrijf neemt de stankklachten serieus en wil door een overkapping en afzuiginstallatie het draagvlak onder de bevolking terugwinnen. De ChristenUnie is warm voorstander van duurzame energie en vindt het daarom belangrijk dat Van de Groep alles in het werk stelt om overlast voor de omgeving tegen te gaan. Een verplaatsing van het bedrijf hoort zeker ook tot de mogelijkheden.
Tijdens een rondleiding bij Spakenburg Paling werd de ChristenUnie geïnformeerd over deze bekende en smakelijke vissoort, waarover tegelijkertijd nog veel onbekend is. De laatste jaren daalt de palingstand fors en het is belangrijk dat – om het tij te keren – goed onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken daarvan. Stichting DUPAN - waarbij palingvisserij, -kwekerij en -verwerkers zich hebben aangesloten - zet zich in voor duurzaam herstel van de palingstand. Eén van de activiteiten is het uitzetten van gekweekte paling in de Nederlandse wateren. Belangrijke randvoorwaarde is een visvriendelijke inrichting van de waterwegen (stuwen, sluizen e.d.). De activiteiten van Stichting DUPAN sluiten goed aan bij het 10-punten plan voor een duurzame visserij, dat Arie Slob (TK-fractievoorzitter ChristenUnie) vorig jaar presenteerde.